Татяна Залетова, диетолог и специалист по фитотерапия, предупреждава в интервю за радио Sputnik, че преяждането с мандарини може да навреди на здравето. Тя обясни защо излишъкът от тези плодове в менюто крие рискове. Мандарините са богати на хранителни вещества, особено на витамин С. Подобно на другите цитрусови плодове, те могат да бъдат важен елемент от здравословното хранене, особено през студения сезон. Прекаляването с него обаче увеличава риска от алергични реакции и допълнително натоварва отделителната система, казва Залетова. „Ако консумираме мандарини в излишък, може да имаме алергични реакции към излишния витамин С. Могат да се получат както тривиални уртикарии, така и по-изразени реакции. Големите количества витамин С също така натоварват допълнително отделителните органи, като например бъбреците“, коментира тя.
Според диетолога хората с бъбречни заболявания трябва да бъдат предпазливи по отношение на мандарините. Пациентите с хронични стомашно-чревни заболявания също не трябва да консумират твърде много от тези плодове, допълва тя. „Мандарините, като цитрусови плодове, имат дразнещ ефект върху лигавицата на стомаха и могат да предизвикат обостряне на гастрита при хора, които вече имат хронични заболявания на стомашно-чревния тракт“, обяснява Залетова. Освен това мандарините съдържат доста фруктоза – продължава тя. „Хората с диабет, нарушения на въглехидратната обмяна и тези, които са си обещали да отслабнат през следващата година трябва да консумират малки количества от плодовете“, предупреждава диетологът. Според нея е безопасно да се консумират не повече от 500 грама мандарини на ден. „Нормата за консумация на всякакви плодове и зеленчуци по принцип е 500 грама на ден. Ако ядете повече от това количество, може да си навредите“, съветва Залетова.
по БГНЕС