Китай успешно изстреля тестов космически кораб за многократна употреба. Корабът беше изстрелян с ракета-носител „Чанчжън-2F“ от космодрума Цзюцюан в Северозападен Китай. Тестовият космически кораб за многократна употреба ще работи в известно време в орбита известно време, преди да се върне на планираната площадка за кацане в страната.    
По време на работата в орбита корабът ще извършва проверки на технологии за многократна употреба и космически научни експерименти, за да осигури техническа подкрепа за мирното използване на космоса. Това е третото изстрелване на космическия кораб, осъществено от Китай. Първото се състоя на 4 септември 2020 г., като ден по-късно апаратът се върна на Земята. Второто беше извършено на 4 август 2022 г., като орбиталният полет, последван от кацане, продължи до 8 май 2023 г.

Двустепенната ракета-носител „Чанчжън-F2“ е с дължина 52 метра и може да изведе до 8,6 тона полезен товар в ниска околоземна орбита. Пекин активно развива националната космическа програма, разработвайки метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. Китайски учени същевременно изпълняват проект за изследване на астероиди и Марс. Китайската космическа станция вече е завършена и е готова за международно сътрудничество. През 2022 г. Китай осъществи 64 изстрелвания, с което отново подобри собствения си рекорд. По този показател за посочения период страната се нареди на второ място след САЩ.