Рязка ескалация на обстановката в Близкия изток. Тази вечер Иран атакува еврейската държава със стотици ракети. Жертви няма. Иранската Революционна гвардия обяви, че нейни мишени са били три израелски военни бази. Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на американските сили в близкоизточния район да прехващат ракети, насочени срещу Израел. Към 20:30 минути израелските военни разрешиха на гражданите на страната да напуснат бомбоубежищата. Това стана часове след като израелската армия навлезе в Ливан. Израел е преминал границата с Ливан на три места, но е влязъл на много близко, пешеходно, разстояние. Според Хизбула обаче, израелските сили не са прекосявали граничната полоса.

И двете страни твърдят, че директен сблъсък не е имало. Иранската ракетна атака срещу Израел се проведе на две вълни. Според израелски военни, Техеран е изстрелял 180 ракети. Една от иранските ракети е попаднала в йорданската провинция Мадаба. Израелската ПВО е свалила десетки ирански ракети, прелетели над южна Сирия. Сирени прозвучаха и в Йерусалим. По-късно Израел отвори въздушното си постранство и възобнови излитанията и кацанията на самолети. Според съобщенията, при иранските нападения няма ранени израелски граждани. При инцидент, смятан за терористична атака в телавивския квартал Яффо обаче има осем убити като двамата нападатели са ликвидирани. Ще има последствия за тези удари, каза още Хагари. Генщабът на израелската армия се събра на спешно заседание. Иранска агенция съобщи, че в хода на ракетните удари са били поразени над 20 саморета ЕФ -35 на израелските военновъздушни сили. Ирански високопоставен представител заяви, че Съединените щати са били уведомени ракетните нападения срещу Изрел по дипломатически канали малко преди атаките.

Президентът Джо Байдън обсъди ситуацията с вецепрезидента Камала Харис. Техеран е предупредил и Русия за ракетните атаки.Ирак временно затвори въздушното си пространство. Ливан предприе същата мярка за два часа. По-рано през деня израелски военни разпространиха кадри, на които се вижда как проникват в тунел, както и голямо количество боеприпаси, за които се твърди, че са открили в бункери и складове на ливанска територия. Тел Авив за пореден път заяви, че не води война срещу ливанския народ, а срещу Хизбула. Израел прикани населението на 25 ливански села да се евакуира. Премиерът на Израел – Бенямин Нетаняху, се обърна към сънародниците си с призив да спазват предписанията на органите на реда и да останат единни в предстоящите „дни на изпитание.“

снимки БТА