Червеното вино е напитка, богата на антиоксиданти, които помагат да се предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания и преждевременно стареене. Ново проучване обаче разкрива, че неговият умерен прием защитава паметта ви, като намалява риска от болестта на Алцхаймер, съобщава здравното издание „Салуд 180“. Изследването, публикувано в „Journal of Biological Chemistry“, дава подробности, че червеното вино и зеленият чай съдържат антиоксидант, наречен EGCG, който прекъсва процеса, който отключва болестта на Алцхаймер.
Изследователи от Университета в Лийдс, Великобритания, посочват, че антиоксидантът променя бета-амилоидните протеини и им пречи да взаимодействат с определен протеин в мозъчната клетка, наречен прион. Найджъл Хупър, ръководител на изследването, споменава, че по време на развитието на болестта на Алцхаймер се създава протеин, наречен амилоид, който, когато е групиран, взаимодейства с нервните клетки (приони), причинявайки смъртта на клетките и водейки до невродегенеративни заболявания.
Специалистът твърди, че ефектите на антиоксиданта EGCG зависят от това колко напреднала е болестта; тази констатация обаче създава възможност за предотвратяване на нейното развитие. Специалистите от Mayo Clinic посочват, че в момента няма лечение за болестта, въпреки че има лекарства, които намаляват симптомите като инхибитори на холинестеразата и мемантин.
В информация, публикувана в MyHealthNewsDaily, е описано подробно, че броят на хората с болестта на Алцхаймер може да се утрои през 2050 г., така че е необходима превенция чрез умствени упражнения или дейности, които насърчават мислите.