В Северозапада в първия ден на месец март стопанката на къщата рано сутринта слага червена престилка на оградата на къщата, за да се усмихне Баба Марта. Най-възрастната жена в семейството пресуква бял и червен конец и го връзва на ръцете на децата, на  невестите и дори на животните.

Мъжете са носели такъв пресукан конец в джобовете си. Според етнографите в Регионалния исторически музей във Видин белият и червен конец са древен символ. Белият цвят е символ на мъдрост, а червеният – на здраве и сила. В сезона на пролетта именно от здраве и сила се нуждаят хората и затова всеки се закичва с мартеница. В Севорозападния край украсяват мартеничките със синьо манисто – срещу уроки или с малка паричка. Някои от възрастните стопани слагат на мартеничката си чесън – срещу зли сили. Те се носят докато дойдат щъркелите и се закачват на плодно дръвче или се слагат под камък. После се гадае – ако под камъка има буболечки означава, че годината ще е богата, но ако няма нищо ни очаква немотия.

 Сватбеното знаме също е вид мартеничка, обясняват етнографите. То се състои от червена престилка и бял пешкир, който символизира мъжката страна.