Ситуацията в определени области в страната става изключително сериозна и беше очаквана от нас, предвид все по-широкото разпространение на британския вариант на коронавируса. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научила всичко, което трябва да знаем за вируса, остава като че ли една химера. Всеки ден се явяват нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас, като лекари, науката е верую, а борбата за живота на всеки български гражданин е водеща, допълни той.

България постигна много за тези месеци, със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам всяка критика, но няма да приема оплюването или отрицанието на всичко онова, което сме постигнали, подчерта министър Ангелов. Приемам всяка протегната ръка. Който ви обещава живот без болест, ви лъже, допълни той. Който твърди, че ние не знаем как да се справим, само защото нещата не вървят, той ви заблуждава. Няма справящи се общества във всичко. Губим обаче желанието си да бъдем заедно и заедно да се изправим срещу COVID-19. Министър Ангелов благодари на всички, които вярват в мерките, на лекарите и на медицинските сестри, на всички служители, които стоят денонощно на работните си места.

Ако искаме да се върнем към нормален живот, правилното е да вярваме в науката, а науката са ваксините, каза още той. Заетите легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние са 58 на сто, а за лечение на пациенти в усложнено състояние – 65 на сто, посочи министър Ангелов.