Гърция. Планът за облекчаване на ограниченията, наложени заради пандемията, е бил обсъден на среща на премиера Кириакос Мицотакис с министри и негови съветници. На заседанието, проведено с видеоконферентна връзка снощи, са били обсъдени основните предложения, които ще направи кабинетът, стига те да бъдат одобрени днес от експертната медицинска комисия. Като първа стъпка се очаква още през този уикенд да бъде отменена забраната за придвижване между отделните общини. Друга цел е търговията на дребно да бъде отворена на 5 април. Ако бъде прието предложението на министерството на развитието, ще бъде активиран отново кодът, който гражданите изпращат, за да декларират, че напускат жилището си, за да отидат на пазар. Водещият сценарий е магазините да бъдат отворени по метода click away (т.е. покупките да бъдат предавани извън магазина) поне за една седмица. Смята се обаче, че ще бъде трудно големите търговски центрове също да заработят от 5 април. За една седмица по-късно, на 12 април, се отлага отварянето на училищата и преди всичко на гимназиите, а вероятно и на прогимназиите. Отварянето на основните училища ще бъде обсъдено по-нататък. Завръщането на учениците и преподавателите в класните стаи ще става след извършването на тест за коронавирус.

Китай изрази недоумение от изказване на шефа на СЗО, който поиска да продължи да се разследва хипотезата, че новият коронавирус е бил изпуснат от китайска лаборатория. На въпрос на пресконференция ръководителят на екипа от китайски учени, които участваха в изготвянето на доклада за произхода на новия коронавирус съвместно с експертите на СЗО Лян Ваннян изрази недоумение от изказването на Тедрос Аданом Гебрейесус.
„Не разбирам неговото виждане за нещата, защото тази област ни касае нас, учените“, каза той. Лян не коментира искането на шефа на СЗО нова анкетна мисия да посети Китай, а единствено увери, че китайските учени ще продължат да работят с чуждестранните си колеги. В публикувания си тази седмица доклад експертите на СЗО заявяват, че версията за изпускане на новия коронавирус от лаборатория е „изключително слабо вероятна“. На въпрос на друга пресконференция говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин повтори тази част на доклада. Тя също така призова международната общност да разследва и други райони на света, а не само Китай. Лян Ваннян подчерта, че китайските и международните учени са имали достъп до едни и същи данни по време на разследването си и че твърденията за липса на достъп на експертите на СЗО са неверни. Той заяви, че китайската част от разследването е приключила и че сега светът трябва да търси потенциални ранни случаи на Ковид-19 извън Китай в следващата фаза на разследването си за произхода на пандемията.

Полша съобщи за най-високия си еднодневен брой свързани с Ковид-19 смъртни случаи от началото на годината сред растяща тревога, че здравната й система се пропуква под напора на третата вълна от пандемията. В Полша са регистрирани 653 починали и 32 874 новозаразени. След медийни съобщения, че студенти по медицина са повикани да запълнят недостига на болничен персонал, а получил инсулт пациент е бил закаран в болница в багажника на кола, заместник-министърът на здравеопазването Валдемар Краска се опита да успокои поляците, че здравната система ще се справи с предизвикателството. „Положението е под контрол, но е много сериозно. Увеличаваме броя на леглата в постоянните и временните болници“, каза той за държавната телевизия ТВП1 преди обявяването на днешните данни. В 38-милионна Полша са регистрирани общо 2 321 717 заразени с новия коронавирус и 53 045 починали. Унгария вчера е регистрирала 302 починали от новия коронавирус, което е най-високият еднодневен брой от началото на пандемията, както и 6700 новозаразени, съобщи днес правителството й. В 10-милионна Унгария няколко дни поред е регистрирана най-високата смъртност на глава от населението в света според данни на университета „Джонс Хопкинс“. Към вчерашна дата в страната има над 12 000 пациенти с Ковид-19 в болници, в това число 1492 на респиратори. В чешката столица Прага специални биосензори ще изследват въздуха в метрото, трамваите и автобусите за наличие на Ковид-19, съобщи сайтът lidovky.cz, позовавайки се на столичното управление на обществения транспорт,. Смята се, че през април ще бъдат проверени около 500 вагона на метрото, трамваи и автобуси, а след това получените проби ще бъдат предадени за изследване в Института по физика на Чешката академия на науките. Проби ще се вземат и от седалки, облегалки, ръкохватки, стълби на ескалатори и скамейки в метрото.
За вчера в Чехия са регистрирани 8568 новозаразени с Ковид-19, което е с 2400 по-малко в сравнение със същия ден миналата седмица. Общият брой на заразените е 1 532 332, а на смъртните случаи – 26 421.

Европейският съюз е получил досега 107 милиона дози ваксина срещу ковид, съобщи Европейската комисия. Най-големи са доставките от ваксината на „Пфайзер“ (67,25 милиона дози). От ваксината на „АстраЗенека“ са доставени 29,8 милиона дози (около една четвърт от очакваните количества до края на март), а от препарата на „Модерна“ са пристигнали 9,8 милиона дози. Общо всички дози са достатъчни за ваксинирането на 53,5 милиона души. Говорител на комисията потвърди, че държавите от ЕС продължават да обсъждат как да бъдат разпределени 10 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“, които ще бъдат получени предсрочно. Според предложение на португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано днес в медиите, тези дози може да бъдат разпределени след юни, като 2,86 милиона да бъдат насочени към България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, поръчали най-малко от посочената ваксина. По думите на говорителя днес се очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да представи допълнение към становището си за ваксината на „АстраЗенека“. По-рано ЕАЛ съобщи, че по-задълбочена оценка може да се очаква във втората седмица на април. Агенцията събира допълнителни данни от държавите в ЕС заради опасенията, че ваксината не е напълно безопасна за всички. Говорителят добави, че досега ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози ваксини към 41 държави по света. Одобрени са 483 заявки за износ, една е отхвърлена, а по седем се очаква решение.

В Молдова от 1 април до 30 май се въвежда извънредно положение във връзка с епидемията от коронавирус. Това решение бе взето на заседание на парламента по предложение, направено от правителството вчера.
Извънредното положение в Молдова е въведено за 60 дни – от 1 април до 30 май. Сега правителството трябва да изготви списък с ограничителни мерки. Според изпълняващия длъжността министър-председател Аурел Чокой, Националната комисия по обществено здраве ще заседава утре. В Молдова вече е обявено извънредно положение в областта на здравеопазването. От утре се въвежда пълно извънредно положение. Докато мярката е в сила, ще бъде забранено произвеждането на избори или референдуми, както и внасянето на промени в конституцията. През периода може да бъде въведен специален режим за влизане и напускане на страната и промяна на процедурата за назначаване и освобождаване на длъжностни лица. Освен това правителството получава допълнителни правомощия. В Молдова през последното денонощие са били диагностицирани с коронавирус 1871 човека. Общият брой на потвърдените случаи в страната с население от около 3 милиона души достигна 230 241. По данни на министерството на здравеопазването през последните 24 часа в лабораториите са направени 6841 теста. Броят на излекуваните се е увеличил до 207 852 (+ 2093 за последното денонощие). 4960 пациенти с КОВИД-19 са починали (+45). Остават на лечение 17 429 човека, от които 331 са в критично състояние.