Участници в протестите създават Гражданско движение „НИЕ ИДВАМЕ!“, съобщиха от „Отровното трио“.
„Ние, гражданите, създаваме гражданско движение на стотиците последователи и симпатизанти, на хора от протестите, които настояваха да изградим организация, в която да се включат активно. В последната година се сформираха комитети по регионите на случаен принцип, водени от ентусиазма на гражданите за промяна в България. Днес си даваме сметка, че без нашите координирани, общи усилия, трудно ще защитим човешките права, правовата държава, демокрацията и свободната пазарна икономика. Затова решихме да създадем неправителствена организация, с името: „НИЕ ИДВАМЕ!“, се казва в съобщението, под което стоят имената на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.


„Ние идваме, защото мутрите не са вън от системата на управление и живота на гражданите“, пише в съобщението. Там се посочва още, че движението се създава, за да следи отблизо дали правосъдната система дава справедливост, за битка с корупцията“ и „защото правата на всички са равни, а идеите на всички са ценни“. „Ние идваме, защото всяка власт трябва да знае, че винаги можем да дойдем на площада и никой не може да ни спре!“, заявяват още от „Отровното трио“. Потърсен за коментар, адвокат Николай Хаджигенов каза , че решението за създаване на гражданското движение е взето преди предишния парламент, но сега му е дошло времето. По думите му, целта е да заемат по-сериозно място в политиката, като същевременно държат да останат граждани.

Той категорично изключи гражданското движение да прерасне в партия. Всъщност основната идея да направим НПО е точно тази – за да е сигурно, че няма да прерасне в партия, посочи Хаджигенов. И добави, че както досега ще използват партиите за участие в избори, но хората трябва да имат своята възможност да подкрепят чисто гражданска организация. Гражданското движение ще има политическа перспектива, но като граждани, подчерта Николай Хаджигенов, който отново е избран за депутат от „Изправи се! Мутри вън!“. Той отбеляза, че за първи път в новата ни история са успели да вкарат граждани в 45-тия парламент, не като гражданска квота на тази или онази партия. Според него трябва да се даде възможност на гражданите да участват по-сериозно в политиката.

снимки БГНЕС