Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращите центрове за яйца, складовете за търговия на едро с храни, заведенията за обществено хранене и търговските обекти за търговия на дребно, пазарите и борсите във връзка с предстоящите официални празници – Великден и Гергьовден, съобщиха от пресцентъра на Агенцията. До 8 май включително ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, зеленчуци, както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка. Синият цвят означава, че месото е с произход от България, червеният – с произход, различен от българския. Инспекторите ще следят, както за коректно предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото, така и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо. Ще се съблюдава и начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел мониторинг ще се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите на страната. По време на официалните празнични дни между 22-ри и 25 април, на 1-ви и 2 май, както и на Гергьовден – 6 май, ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички областни дирекции по безопасност на храните, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани, се казва в съобщението. БАБХ припомня, че сигнали за нередности се приемат на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.