Диетологът и гастроентеролог Нурия Дианова посочи най-безопасните видове бърза храна, като оцени ястията от гледна точка на вероятността от хранителна токсикоза и забавено увреждане на организма. Рискът от натравяне е изключително малък при консумация на пица или бургери, тъй като тези ястия обикновено се произвеждат на автоматични линии, казва гастроентерологът. „Обикновено бургерите се произвеждат автоматизирано. Бургерът не предизвиква симптоми на хранително отравяне. Освен това не си спомням случаи на отравяне с пица, освен ако тя не се съхранява в стайни условия“, казва Дианова.

Ако оценявате бързото хранене от гледна точка на риска от развитие на хранителна токсикоза, бургерите и пицата са най-безопасните варианти, смята тя. Но честата консумация на тези ястия може да доведе до наднормено тегло и изостряне на някои хронични заболявания, предупреждава гастроентерологът. „Пицата е богата на въглехидрати, белтъчини и мазнини и не съдържа фибри. Тя може да обостри заболявания като холецистита или панкреатита. А честата консумация на бургери може да доведе до увеличаване на теглото след известно време“, казва Дианова. Почти всяка бърза храна оказва отрицателно въздействие върху стомашно-чревния тракт, подчертава тя. Ако искате бърза закуска извън къщи, която със сигурност няма да навреди на здравето ви, може да хапнете ядки и банани, ако ги сложите в кутия за обяд и ги вземете със себе си, заключава тя.

по БГНЕС