Все повече хора се интересуват вече не само от вкуса, но и от качеството на храната,
която консумират. Понякога обаче е трудно за човек да се ориентира в различните
описания на етикетите, а съкращения като МОМ будят истинска почуда. Точно подобен
надпис можем да видим върху етикета на колбасите. Но какво всъщност означава той и
каква е връзката с качеството на продуктите от този тип?
„Тайната“ на качествения колбас
Просто е – качественият колбас не съдържа МОМ, т.е. механично отделено месо.
Когато месото е отделено ръчно, месният шедьовър съдържа по-малко добавки като
консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други „несвойствени“ и несъвместими
с традицията съставки. Обратно – при механичното отделяне на месото, процесът се
извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с унищожена или
променена структура на мускулните влакна и ниска хранителна стойност. Това изисква
влагане на повече сгъстители, оцветители и подобрители, за да се придаде форма и
стегнатост на крайния продукт – все неща, които влошават характеристиките му.
Етикетът, твой верен помощник
Приготви се да се зачетеш в етикета. Не отнема време, но само той гарантира, че няма
да се натъкнеш на МОМ в закупения от теб колбас. Полезно е да следиш най-вече за
процента месо и броя на съставките, които присъстват на етикета. Качественият колбас
е с висок процент месо и с малък брой съставки, между 5 и 10. За малотрайните
варено-пушени колбаси стандартът е минимум 60% месо, а за по-висококачествените
продукти в тази категория – минимум 80%, като например кренвиршите по стандарт
„Стара планина“ са с около 83% свинско месо. При сурово-сушените колбаси –
сушеници, луканки, суджуци – процентът месо в съдържанието трябва да бъде
минимум 90.