Мишки, хранени с мазни храни в продължение на 30 седмици, показват признаци на депресия, тревожност и Алцхаймер, съобщава „Сайънс Алерт“. Евтината, леснодостъпна и силно преработена храна, която консумираме твърде много, е вредна за нас. Интересно ново проучване върху мишки потвърди трайната хипотеза, че храните с високо съдържание на мазнини и захар и влошаването на когнитивните функции, като например болестта на Алцхаймер, са свързани. „Затлъстяването и диабетът увреждат централната нервна система, изостряйки психичните разстройства и когнитивния упадък. Доказахме това в нашето изследване с мишки“, казва Лариса Бобровска, невролог и биохимик от Университета на Южна Австралия. „Добре известно е, че хроничното затлъстяване и захарният диабет тип 2 често се свързват с болестта на Алцхаймер, заедно с много други съпътстващи заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и бъбречна дисфункция“, пише екипът в новия си документ. „Освен това затлъстяването и диабетът тип 2 все повече се свързват с нарушената функция на централната нервна система, като изострят психиатричните и когнитивните разстройства, включително разстройствата на настроението, когнитивния упадък и деменциите.“ За да разбере повече, екипът разглежда възрастни мишки с мутация в човешкия тау протеин (P301L), наречени pR5 мишки, заедно с контролни мишки (известни като див тип). При хората мутацията се свързва с дисфункции, които пряко причиняват дегенерация на нервите, свързана с болестта на Алцхаймер.

Подобно на мишките, гените предоставят на изследователите начин за прецизно определяне на механизмите, които свързват деменцията с други заболявания, като например диабет. Двете групи са хранени с обикновена храна или храна с високо съдържание на мазнини в продължение на 30 седмици. Като се има предвид, че лабораторните мишки живеят около 1,5 години, това е доста голяма част от живота им. Контролните мишки, хранени с високо съдържание на мазнини, наддали на тегло, имали повишен риск от проява на тревожно поведение и показали по-високи нива на тау в мозъка. Тау е важен, тъй като това е протеин, който може да се хиперфосфорилира в „тау плетеници“, което е биомаркер на болестта на Алцхаймер. При мишките с мутация pR5, хранени с високо съдържание на мазнини, се наблюдават още повече проблеми. Те били още по-уязвими към затлъстяване, развили непоносимост към глюкоза и инсулинова резистентност, имали повече депресия и тревожно поведение, а мозъкът им показал повече тау във формата, която причинява болестта на Алцхаймер. „Нашите резултати показват, че храната с високо съдържание на мазнини улеснява развитието на периферна инсулинова резистентност и засилва промените в когнитивното поведение и тау-патологията при трансгенни мишки pR5“, пишат изследователите. „Възможната последица от патологичните промени, предизвикани от храната с високо съдържание на мазнини, в крайна сметка е задълбочаване на когнитивните дефицити при тези мишки.“ Това може да звучи малко тревожно за 42-те процента възрастни американци, които страдат от затлъстяване, или за 37-те милиона американци, които имат диабет тип 2, но разбирането на тези фактори – особено с помощта на нови миши модели – е полезно за учените, за да открият нови лечения или да препоръчат научно обосновани промени. „Нашите открития подчертават важността на справянето с глобалната епидемия от затлъстяване. Комбинацията от затлъстяване, възраст и диабет е много вероятно да доведе до намаляване на когнитивните способности, болестта на Алцхаймер и други нарушения на психичното здраве“, казва Бобровска.

по БГНЕС