Ракията е напитката-кралица на Балканите. Тя е произлязла от арабския свят, от техния арак, но „българската ракия си е българска и ние в България се гордеем с ракията си, особено гроздовата“ – посочва Ивайло Жеглов, създател на първия Музей на ракията у нас и организатор на Фестивала на ракията – „Rakia and Spirits Fest Sofia“. Мястото, което се намира в сърцето на столицата ни, отвори врати в средата на септември и предлага автентично целогодишно потапяне в родните традиции, свързани с технологията на варене и дестилиране на напитката, видовете ракия и нейната консумация. И въпреки, че говорим за алкохол, идеята за самото място се корени в детските спомени на Ивайло.
Още с влизането в Музея на ракията ще ви посрещнат с доза хумор няколко големи кукли, облечени в традиционни селски одежди и окичени с някои от символите на нашето минало. Направена е възстановка на стар селски глинен съд – първият, използван за варене на ракия по нашите земи. Изложен е и добре познатият меден казан, след което стигаме до макет на етажи от дестилационна колона за търговско производство.
По стените са окичени избледнели стари етикети на отдавна изчезнали от пазара търговски марки на напитката и снимки от селския казан в края на лятото, като място – празник за местните. А приказките изговорени на маса след това сякаш се долавят от изпразнените бутилки във витрините. „Още преди османското робство се е варила ракия по нашите земи“ – казва ни Ивайло Жеглов. Първоначално е било с медицинска цел, като от алкохола са се правели различни тинктури и извари за промивки на рани и разтриване. След 30-те години на миналия век хората в селата започват масово да си я правят сами – това е бил единственият и най-евтин начин да имат градусова напитка за всички важни житейски събития, като изпращане на войник в казармата, сватба, кръщене, погребение.
по БНР, снимки Музей на ракията