По традиция най-атрактивен е рибният пазар в крайдунавския град по Никулден. А най-търгуваната риба е пресният шаран. Затова и всички търговци и производители, които продават на видинския общински пазар предлагат почти всички видове сладководни и морски риби, но задължително – жив шаран. Видинските рибари твърдят, че Никулден е празник на шарана и затова заедно с рибата предлагат и разнообразни рецепти за неговото приготвяне. В огромни вани се мятат шарани с различно тегло в очакване на поредния купувач. В рибарските магазини могат да се купят и бял амур, щука, як балък и сом и филе от сом. Цената на традиционната дунавска риба е сравнително скъпа за джоба на обикновения потребител. Цената на дунавския сом стига 18 лева за килограм, но бързо свършва. Липсата на сом на пазара се компенсира с други видове. Живият шаран се търгува от 8 до 10 лв. за килограм, продава се и изчистен и на шайби, има и толостолоб, а най-евтина е таранката. 20-килограмов толостолоб примамва клиенти и продавачът е сигурен, че ще се намери „муштерия за рибата“ в най-големия рибен магазин на видинския общински пазар. Търговците споделят, че повечето от продаваната риба е от рибарници в региона и от страната, основно Старозагорско и Бургаско. Но те са категорични, че клиенти има за всеки вид риба, според джоба.
На общинския видински пазар два пъти дневно представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) извършват извънредни проверки във връзка с предстоящия празник Никулден. Проверяват се и всички местата, на които се продава риба и рибни продукти, каза за БТА Красимира Стойкова, началник отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ-Видин. Проверките ще продължат до 6 декември вкл. и в складовете за търговия на едро, веригите, хипермаркетите, супермаркетите, също така заведенията за обществено хранене, по-малките магазини, навсякъде, където се предлагат риба и рибни продукти, допълни Стойкова и уточни, че се обръща внимание особено на пазарите, където не трябва да се допуска нерегламентирана продажба на риба. Проверяват се и т.нар. вани, където се продава жива риба, защото тези обекти са регистрирани като временни в дирекцията и трябва да имат необходимите условия за продажба на живата риба, като въздух и прясна вода. Красимира Стойкова препоръча на потребителите как да познаят и изберат прясна риба за празника. Тя припомни народната поговорка „Рибата се вмирисва от главата“, която е приложима при разпознаването дали рибата е прясна. Стойкова допълни, че рибата не трябва да има неприятна миризма, очите не трябва да са вдлъбнати, трябва да са изпъкнали и бистри, хрилете трябва да са бледорозови, люспите трябва да са прозрачни и да се отделят трудно, месото трябва да е жилаво.
по БТА