На 14 февруари във Видинския край стопаните точат от най-хубавите си вина за празника, а жените приготвят пълнена кокошка. На Трифон Зарезан започват едни от първите работи навън на полето – зарязването на лозята. Това са първите пролетни дейности на полето. В лозовите масиви са се събирали предимно мъже, които са зарязвали всеки своето лозе. Заставали са обърнати на изток, прекръствали са се, като са произнасяли молитва – лозето да ражда повече , да е плодородна годината. Зарязвали са три пръчки от три гижи, които са свивали на венец. На този ден в масивите мъжете избират и цар на лозята. Това е стопанинът, произвел най-доброто вино. Миналогодишния цар на лозята церемониално предава бъклицата на новоизбрания.
Традицията на Трифон Зарезан се спазва и до сега в Северозападна България. В дома на царя на лозята се организира истинско пиршество. На Трифон Зарезан не се работи къщна работа , традицията се спазва много строго и сега в Белоградчишкия край, за да не нападат вълците стадата.