Диетологът Анна Коновалова разказа пред руски медии кои са продуктите, които забавят стареенето на организма и чиято липса може да има неблагоприятно въздействие върху организма през зимата. Според нея балансираното хранене е от съществено значение за запазване на еластичността и свежестта на кожата ни през студените месеци. „Като се имат предвид промените в храненето, свързани със зимния период, трябва да се обърне особено внимание на рибата, разбира се.
Тя е източник на пълноценни протеини, полиненаситени мастни киселини и микроелементи. Препоръчително е да се консумират поне две до три порции от по 150 грама седмично. В идеалния случай една от тези порции трябва да бъде мазна риба“, съветва специалистът.
Коновалова припомни и ползите от плодовете и зеленчуците. Те са източник на витамини, минерали и фибри. „Опитайте се да ядете салати колкото се може по-често през деня. През зимата е добре да добавяте към тях ядки или семена, които също са богати на полиненаситени мастни киселини и микроелементи. Това са висококалорични храни, така че е достатъчно да консумирате не повече от 20-30 грама на ден“, препоръчва диетологът.
по БГНЕС