Диетологът Светлана Фус коментира популярния мит за опасностите от пиенето на вода по време на хранене. Тя отбеляза, че поддръжниците на тази теории обикновено изтъкват три основни аргумента:
1. водата разрежда стомашния сок;
2. процесът на усвояване на храната се влошава;
3. обемът на стомаха се увеличава;
Според експерта обаче няколко глътки вода (максимум една чаша) изобщо няма да попречат на процеса на храносмилане.
„Ще дам за пример супата. Когато я ядем, нима не консумираме течност? А когато ядем домати или краставици като гарнитура към месото /те съдържат големи количества вода/ нима това затруднява храносмилането ни? Ако ядем твърда храна, например, сандвич от пълнозърнест хляб с маруля и сирене, който е труден за преглъщане, тъй като е сух, можем да го преглътнем с малки количества вода без проблем“, каза Светлана Фус.
„Пиенето на вода по време на хранене не е вредно, важно е да знаем с какво и в какво количество да я консумираме”, обобщи диетологът.
по РИА Новости / Русия