Средно всеки българин е изхвърлил 93 килограма храна за последната година по данни на Евростат. На пазарни цени стойността на хранителните продукти, които биха могли да се използват, но се изхвърлят, е над 520 лева годишно. Това каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова. Тя представи данните в склада на БХБ по повод Световния ден на прехраната, който се отбелязва за трета поредна година в България. На ниво домакинство стойността на погубената храна за година е над една средна заплата за страната, уточни Миланова.

614 милиона килограма годишно е храната, която се похабява в България, а тя, по думите на Миланова, би била достатъчна хората в нужда да получават храна три пъти на ден. Зад всеки килограм ябълки, който изхвърляме на боклука, стоят 700 литра вода, добави тя. Според нея БХБ успява да спаси все повече хранителни продукти, като данните сочат, че за първите девет месеца и теглото, и стойността на храната, която е попаднала в банката, надхвърля количествата за миналата година. До момента от създаването си през 2012 г. БХБ е спасила от разхищение и е предоставила на социални заведения над 2,4 млн. кг храни на стойност около 11 милиона лева. През миналата година банката е обслужила над 169 000 килограма хранителни продукти, чийто оценъчен социален принос възлиза на 2,2 млн. лева, каза още Миланова.