Растителните храни с флавоноли могат да допринесат за намален риск от немощ, съобщи в. „Индипендънт“, позовавайки се на американски учени. Флавоноидът кверцептин, който се съдържа в ябълките и къпините, е с най-силно подобно действие. С всеки допълнителни 10 мг флавоноли дневно, колкото осигурява средно голяма ябълка, рискът от немощ намалява с 20 процента.
Това състояние най-често се характеризира с мускулна слабост и обща умора. Около 10 процента от хората над 65 години са засегнати от него. При хората над 85 години броят им се увеличава между 25 и 50 процента. Сегашните препоръки за предотвратяване на мускулната слабост акцентират на приема на протеини. Според учените от Медицинския факултет към Харвардския университет полезни са и много други храни. Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.