Ежедневната консумация на фъстъци влияе положително на когнитивните функции и помага срещу стреса при млади и здрави хора. До такова заключение достигнаха испански учени, чиято статия по въпроса е публикувана в списание Clinical Nutrition. Фъстъкът е бобово растение, внесено през XVIII век от Южна Америка в Европа. Плодовете му са богати на мастни киселини, протеини, фибри, полифенол и други полезни за здравето биологично активни съединения. Досега, обаче, не беше проучено влиянието му върху мозъчната дейност. За да попълнят този пропуск, учени от Барселона и Мадрид събрали група доброволци от 63 здрави млади хора на възраст между 19 и 33 години, които включвали във всекидневното си хранене фъстъчени продукти.
Повечето от предишните проучвания са проведени при хора със затлъстяване, метаболитен синдром или в риск от хронично метаболитно заболяване. При тях след промяна на начина на хранене или след въвеждане на здравословна храна в обичайния хранителен режим е по-лесно да се наблюдава положителен ефект, цитира прессъобщението думите на ръководителя на изследването Роза Ламуела-Равентос, преподавател във Факултета по фармация и хранителни науки в университета в Барселона. При сегашното проучване авторите подходили по различен начин: те избрали за своя експеримент млади и абсолютно здрави хора. Използвайки широк спектър от когнитивни тестове и анализи, свързани с биохимичните показатели на стресовия отговор, като кортизол, учените доказали, че при тази група хора ежедневният прием на фъстъци или фъстъчени продукти води до подобряване на когнитивните функции и реакция на стреса.
Изследователите смятат, че този ефект се дължи на въздействието върху мозъка на биоактивни съединения като ресвератрол и р-кумарова киселина, както и на специфичните за фъстъците мастни киселини с къса верига и дългите вериги на наситените мастни киселини. Учените отбелязват също положителния ефект от въвеждането на фъстъчени храни в здравословното хранене върху оста на микробиотата черва – мозък. „Данните сочат двупосочна връзка между фенолните съединения и чревната микробиота. Пребиотичните вещества във фъстъците като полифеноли, могат косвено да повлияят на когнитивната функция и настроението чрез взаимодействия с чревната микробиота, обясняват авторите на изследването Мастните киселини с къса верига като оцетната, пропионовата и маслената киселини са основните метаболити, произвеждани от чревната микробиота и очевидно действат срещу различни заболявания, включително депресия и невродегенеративни заболявания.
по БГНЕС